Framgångsrikt projekt för att uppnå ny branschstandard – Godkänd Bilverkstad
När motorbranschen nu sjösätter kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad har vår kund Mekonomen Group hunnit skapa förberedelse mot kraven på hundratals verkstäder. Vi är mycket stolta över att i en konkurrensutsatt bransch skapat en konkurrensfördel för vår kund.
Syftet med kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad är att höja kvaliteten på bilverkstäder samt för att främja konkurrens på lika villkor. Det hela började med att TV4 och programmet Kalla Fakta granskade kvalitet på ett antal fordonsverkstäder. Som en konsekvens av programmet tillkallade konsumentminister Per Bolund sig branschen med krav på bättring. Nu – tre år senare lanseras standarden. Målet är att alla verkstäder i Sverige skall uppnå kraven senaste 2019.
Glykols affärsidé är att stötta organisationer i att snabbt möta omvärldens förändringar genom flexibla ledningssystem, koncept för ständig förändring, efterlevnadskontroll och data för analys.
– Projektet har varit ett eldprov på vår förmåga att skapa framförhållning och bibehållen konkurrenskraft för våra kunder, säger Peder Söderlind, VD Glykol AB.
Vi uppskattar att Mekonomen Group under många år haft en offensiv inställning gällande kvalitetsfrågor. Vår uppfattning är att kvalitet är en central fråga för både ledning och hos verkstäderna. Nöjda kunder är helt enkelt vägen till långsiktiga och hållbara affärer. Tillsammans med oss har Mekonomen Group lagt i ytterligare en växel i kvalitetsarbetet och står nu redo för Godkänd Bilverkstad.
För att efterleva Godkänd Bilverkstad har vi skapat ett ledningssystem och rutiner som platschefer och medarbetare på den Mekonomenanslutna verkstaden enkelt kan följa. Genom att luta sig mot kontrollpunkter med tillhörande mikroutbildningar är det lätt för verkstaden att göra internrevisioner mot kraven i Godkänd Bilverkstad men även andra regler, lagar eller kedjekoncept.
Ledning och kvalitetschef får genom konceptet stöd i arbetet med att höja och säkerställa kvalitet på alla verkstäder. Genom förståelse för vilka brister som är vanligast kan ledningen enkelt adressera olika utmaningar. Det är enkelt att införa och kommunicera förändringar och se till att de blir genomförda. Framförallt får ledningen god översikt och förståelse och kan lägga tid på strategi för att ytterligare höja kedjans konkurrensförmåga genom kvalitet.
En viktig del i arbetet har varit att ta vara på den kunskap som finns hos Mekonomens affärsutvecklare och hos verkstäderna. På detta sätt har vi verkligen kunna dra nytta av kraften i att vara flera som samarbetar.