Kollektiv intelligens och ledningssystem
Ett ledningssystem beskriver hur saker skall genomföras. Vem som skall genomföra dem, när, av vilka skäl, med vilka verktyg, hur dokumentation skall ske och så vidare. ISO 9001 är en internationell standard i ISO 9000-serien för fastställande av kvalitetsledning för verksamhetsprocesserna i ett företag eller en organisation. En central del i tanken om ett ledningssystem är att det på ett rutinartat och återkommande sätt skall utvärderas och förbättras.
Ledningssystem ger stabilitet och häri ligger nyttan. Men det går att resa frågor runt hur detta rimmar med behovet av att skapa en agil organisation. I praktiken innebär ju detta att ledningssystemen i sig behöver vara agila. Det vill säga de behöver gå att förändra på ett enkelt sätt och att förändringen behöver få genomslag i kulturen på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt. Detta är särskilt utmanande för varumärkeskedjor som behöver hantera ledningssystem för hundratals lokala arbetsplatser.
Finns behov av ett ledningssystem så finns det människor. Ledningssystem skall tydliggöra något för människor. Och människor går alltid att se som en resurs. Synsättet att medarbetarna är företagens primära resurs är idag utbrett. Om de ges möjlighet att samarbeta på ett klokt sätt går det att påstå att kunskapen eller intelligensen i kollektivet tas tillvara.
Tanken om kollektiv intelligens är allt annat än ny. Det finns en rad personer som under lång tid bidragit till uppfattningen om kollektiv intelligens och även om det tog fart i under 1970-talet går tankarna att spåra från Aristoteles. James Surowiecki bok The Wisdom of Crowds: Why the Many Are Smarter Than the Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies and Nations som publicerads 2004 tog ämnet in i affärssammanhang och populariserade det. Internetutvecklingen och digitaliseringen har gett en skjuts åt resonemang om kollektiv intelligens. Inom, för att ta ett exempel, Open Source rörelsen är uppfattningen om kollektiv intelligens kärnan – vi skapar bättre tillsammans.
För mig framträder en glasklar bild. Om alla organisationer lever i en snabbföränderlig värld och ständigt måste vara beredda på mindre och större omställningar behövs agila ledningssystem som nyttjar kraften i kollektivet. Vi lever i ett land där i stort sett alla verksamheter är uppkopplade och har god tillgång till datorer och smarta telefoner. Ledningssystem behöver nyttja kraften i dess användare och det är med kloka digitala lösningar fullt möjligt.
Det är nu 10 år sedan vi skapade innovationen Dokom som bygger på ovanstående tankar. Idag har vi hundratals organisationer som arbetar i systemen och en stor mängd användare som ständigt förbättrar sina egna ledningssystem på ett ytterst kostnadseffektivt och kvalitetssäkrat sätt. Under dessa år har jag ofta överraskats av hur stark viljan är hos användarna att förbättra ledningssystemen och våra tjänster är. De är kloka, engagerade och reflekterande. Våra användare är idag vår absolut mest värdefulla tillgång.