Intresseväckande undersökning och seminarium om de svenska företagens utmaningar med kvalitetsarbete
Ett av mina mål med deltagande vid Almedalsveckan var att ta del av den senaste forskningen och insikterna kring kvalitetsfrågor i Sverige. Seminarium arrangerat av SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling samt svensk kvalitetsindex var mycket relevant och intressant.
SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling är instiftatd av regeringen och har till uppgift att vara det samlande, pådrivande och resursskapande organet för den nationella utvecklingen inom kvalitetsområdet. Under våren 2018 lanserade SIQ ”Kvalitetsuppropet” och lanserade även uppfattningen om en femte kvalitetsvåg. Det centrala i denna uppfattning är att det finns ett behov av snabbrörliga organisationer där medarbetares kompetens och engagemang utvecklas, där digitala lösningar skapar kund- och intressentnytta och där ledningskompassen är inriktad på hållbar utveckling. SIQ släpper efter sommaren en undersökning av en mycket stor mängd företag och organisationer med huvudfrågan; vilka är de största utmaningarna för organisationer och för ledare? Redan idag kunde beskriva fyra centrala utmaningar:
- Hållbar verksamhet ur flera dimensioner.
- Att utvecklas MED kunder och intressenter.
- Att utveckla nya sätt att leda.
- Att driva förändringsarbete/ förbättringsarbete mer strategiskt.
Mats Deleryd som är VD för SIQ inledde seminariet med att måla upp en bild av hur världen ser ut där en central poäng var att förändringstakten är enormt hög. Han reste frågor om hur är det att leda och arbeta i ett företag när förändringstakten är så hög. ”Verkligheten går fort. Vi behöver ha organisationsformer som klarar av att vara snabbrörliga.”
Anna Granö, VD, Hewlett Packard Enterprise Sverige, vittnade om att förändringstakten är precis så hög. ”Det enda som är konstant är förändring”. Detta ställer krav på fokus i verksamheten. Verksamheten kan inte vara för bred då är det inte möjligt att hinna med [att genomföra alla ständiga förändringar].
Jan Sundling, styrelseordförande, SIQ menade att organisationer kommer att ändra sig oftare än tidigare. Jan använder begreppet anpassningsbar. Jan ifrågasatte ett synsätt att en organisation enbart skulle gå att styra genom värderingar. Jag tolkar det som det behövs både struktur, målstyrning och kulturstyrning (styrning av bland annat värderingar).
Vesna Jovic, VD, Sveriges Kommuner och Landsting beskrev hur de under lång tid varit präglade av styrmodeller som varit mycket resultatinriktade. Hon resonerade runt hur en allt för detaljerad målstyrning kan hämma medarbetarnas engagemang.
För mig är det slående hur nära detta ligger modern designteori och rådande designpraktika med stort fokus på användarcentrade designprocesser (och startup modeller). Den andra delen handlar för mig ytterst om att skapa en agil kultur. Jag upplever stundom att struktur målas upp som att stå i motpol till kultur. Det är något jag inte vill hålla med om. Även om det kan framstå som en paradox vill jag påstå att struktur, stabilitet och rörlighet, agilitet går hand i hand.
Vi har sedan cirka 10 år arbetat utifrån en tydlig uppfattning: alla organisationer befinner sig i en omvärld som ständig förändras. Organisationerna måste bygga en kultur för ständig förändring och ständigt lärande.
Vår affärsidé är att stötta organisationer i att snabbt möta omvärldens förändringar och ökade krav på ett hållbart företagande genom agila ledningssystem, koncept för ständig lärande, efterlevnadskontroll samt ledningsstöd. Vi arbetat med kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Vi erbjuder digitala informationstjänster för att operativt leda organisationer och företag i önskad riktning. Ledningstjänster för effektiv exekvering och uppföljning av tagna beslut och strategier.
Det är något mycket central i våra tjänster att vi tror på att det endast är när människor lär sig som kulturer och organisationer kan förändras. Det är av det skälet som vi har sådant stor fokus på lärandeaspekten. Det är på detta sätt som tjänsterna ger en verklig effekt och påverka kulturer. Det är enligt oss det enda sättet att påverka organisationen.
Så! Detta var alltså som hand i handske. Det går inte att se det på något annat sätt än att vi ligger oerhört väl till med våra tjänster utifrån dessa perspektiv. Jag blir även allt mer övertygad om att vår största utmaning de senaste åren varit att vi legat för långt framme, att marknaden har inte varit mogen men att tiden ligger för oss. Vi adresserar verkliga utmaningar.
Stort tack till SIQ och svensk Kvalitetsindex för ett mycket intressant seminarium.