Nyckeln till framgång för brittiska fordonsverkstäder är att möta förändrade marknader och nya kundbehov

Den 5 juni till 7 juni är det dags för Automechanika Birmingham, Storbritannien. Mässan är det centrala navet för Storbritanniens bilindustri och lockar tusentals besökare.

Betydande förändringar sker på den globala marknaden. Medan utvecklingen i Västeuropa är blygsam utgör Östeuropa, Ryssland, Kina och Indien tillväxtmarknader. Denna utveckling berör inte enbart bilförsäljning utan även eftermarknaden. Den brittiska fordonsindustrin är den åttonde största marknaden globalt och den fjärde största i Europa efter Tyskland, Italien och Frankrike. Mer än 30 miljoner fordon servas årligen i Storbritannien. Det finns uppskattningsvis 40 000 verkstäder i Storbritannien vilken, mellan tummen och pekfingret, är tio gånger så många som i Sverige.

Strukturen i Storbritannien skiljer sig från övriga Europa med en större andel fria verkstäder. Det innebär att det finns ett större spektrum av aktörer på marknaden vilket ger brittiska bilister tillgång till ett bredare urval av tjänster och produkter. Storbritannien har även en mer varierad blandning av varumärken och fordonstyper än övriga Europa.

– Flera ledande analytiker menar att nyckeln till framgång för brittiska företag är att förstå de trender som kommer att påverka marknaden och utveckla strategier för att på ett dynamiskt sätt kunna möta förändrade marknader och nya kundbehov. Här ligger våra tjänster långt fram menar Peder Söderling, VD på det Stockholmsbaserade Leadtechföretaget Glykol AB.

Eftermarknaden är enormt konkurrensutsatt och det primära konkurrensmedlet är kvalitet; att erbjuda högkvalitativ service till bilägarna. Vår uppfattning är att dessa verkstäder befinner sig i samma omvärld och möter samma utmaningar som de Svenska verkstäderna och kedjor för fordonsverkstäder. Det handlar om utmaningar som ”kvalitet som främsta konkurrensmedel”, ”allt färre verkstadstimmar”, ”digitaliseringen i bred bemärkelse”, ”efterleva miljö, arbetsmiljö och lagkrav” men även utmaningen att skapa en agil kedja med stora möjligheter att genomföra de förändringar som kommer att krävas för bibehållen konkurrenskraft.

Vi kommer att arbeta i Storbritannien med samma modell som i övriga länder med att vi väljer ett partner företag inom segmentet och ger dem konkurrensfördelar. Glykols erbjudande bygger på långsiktiga engagemang som är väl förankrade i lednings- och ägargrupper hos våra partnerföretag berättar Peder Söderlind.