fbpx
Photo by Pop & Zebra on Unsplash

Därför är agil organisation viktigt för varumärkeskedjor

En organisation som har hundratals lokala arbetsplatser behöver självklart skapa en stabil organisation. Samtidigt behöver den vara agil.

När begreppet agil används inom området för organisation avser det förmågan att snabbt kunna förändras; snabb lära nytt och snabbt lära om. Det skall vara enkelt och effektivt lägga om strategier, struktur, processer, kunskaper, kompetenser, produkter och teknik för att skapa kundvärden och därmed ha konkurrenskraft och få tillväxt.

Idén om att vara agil är inte ny. Orsaken är att omvärlden ständigt förändras. Omvärlden är ur affärshänseende både komplext och svårtolkad. Det är svårt att avgöra hur världen ser ut om tre till fem år. För vissa branscher – hur världen ser ut om ett halvår. Nya lagar och regler tillkommer, ändras eller tas bort. Kundernas krav och beteenden ändras. Ny teknologi kan ”över en natt” förändra konkurrensläget radikalt.

Ett numera väletablerat begrepp är det engelska begreppet disruption där fokus i affärssammanhang ligger på ”snabb, omvälvande förändring – händelser som förändrar spelreglerna på en marknad”. En agil organisation är rustad för att leva i ständig förändring och ständigt lärande. En agil organisation är rustad för disruption.

Det är utmärkande för varumärkeskedjor att de har många lokala arbetsplatser som är geografiskt spridda. Utmaningarna med geografin är enkelt att förstå. Sverige, för att ta ett exempel, är avlångt. Det är kostsamt att utbilda, kommunicera, förändra, upprätthålla, kontrollera, säkerställa. Ändå måste det göras.

En annan utmaning är att samtliga arbetsplatser kollektivt bidrar till hur varumärket uppfattas. De lokala aktörerna betalar för, inte minst del i varumärket. De betalar för ett starkt varumärke och kända koncept. Det är å andra sidan varumärkesägarens sak att säkerställa att den nya lokala arbetsplatsen lever upp till varumärkets och omvärldens krav. Ett misstag på ett ställe får effekter för hela varumärket och samtliga aktörer som arbetar under varumärket.

Ett numera känt exempel är hur personalen på den lokala hamburgerrestaurangen i Arvika, Värmland, tvättade toalettsitsarna i diskmaskinen för köksredskap. Restaurangen tillhörde ett internationellt välkänt varumärket för hamburgare och den putslustiga artikeln i lokala nyhetstidningen om hur kunden upplevde att ”sitsen var varm och go att sitta på” spreds nationellt och sedan även internationellt. Varumärket fick sig en törn. Som varumärkesägaren blir det viktigt att mycket snabbt kunna ändra kulturen och säkerställa att detta inte sker på någon av restaurangerna. Varumärkeskedjan behöver skapa både en stabil och dynamisk organisation – samtidigt.

I artikeln Agility: It rhymes with stability beskrivs hur agila orgaisationer lyckas skapa en balans mellan stabilitet och dynamik något som annars uppfattas som en paradox. Utmaningen är särskilt stor för varumärkeskedjor.

Vår uppfattning är att digitaliseringen möjliggör tjänster för agil kedjedrift men det handlar alltid i slutänden om människor, kunskap och kultur. Uppdraget för företag som vårt är att förenkla för varumärkeskedjorna så att de enkelt kan styra sin verksamhet och fokusera på sina lokala arbetsplatser och deras kunder. Att bygga en organisation och kultur som accepterar att leva i ständig förändring.