Sexindustrin på nätet : aktörer, innehåll, relationer och ekonomiska flöden

2002-2004 skrev jag en bok om porr. Det var en av de bästa och viktigaste saker jag gjort i livet. Skälet är att den påverkade en statlig offentlig utredning ´Sexuell exploatering av barn i Sverige, SOU 2004:71´ vilket i sin tur inverkade på en ändring i lagstiftningen; tillkomsten av groominglagstiftningen.

Sexindustrin på nätet : aktörer, innehåll, relationer och ekonomiska flöden skrevs tillsammans med Sven-Axel Månsson och berör teknologi, människa, samhälle (idag skulle vi säga digitalisering).

Boken handlar om trafikstyrning som idag är ett väletablerat område men som då var i sin linda. Idag på ett korrekt sätt inom alla slags industrier. Då gränsöverskridande och av aktörerna som jag undersökte på ett oetiskt sätt. En person som jag skriver om ägde ett mycket stor antal felstavningar av Brittney Spears och skälet till det var att barn stavar fel. Och när de gör det hamnade de på en av den här personens webbplatser och dirigerades snabbt, automatiskt, över till en porrsajt. Och vips hade han tjänat en krona – i slutänden gav det om enorma summor.

Det var just relationen mellan barn, och barnens värde inom handeln med trafik och pornografin som berörde och störde.

Det är ju lite kul att det går att påverka. Samhället. Det vi har tillsammans.

Peder Söderlind

Peder Söderlind