fbpx
Photo by Mikito Tateisi on Unsplash

4 avgörande steg för att lyckas i kedjans förändringsprojekt

Det är krävande att förändra kulturen hos flera lokala enheter samtidigt. Dessutom förändras omvärlden i allt snabbare takt. De kedjor som kan knäcka den nöten kommer att vara mest förberedda och kommer därmed bli marknadsledande. Vad krävs då för att garantera att genomförandet sker på rätt sätt i hela kedjan?

  1. Slå fast vad som ska förändras

För att kunna avgöra vart man ska, måste man veta var man är. Därefter krävs en tydlig uppfattning om var man vill att kedjan ska vara om 1, 3 eller 5 år. Först då kan man se vilken förändring som behövs. Centralt krävs en klassisk omvärldsbevakning och omvärldsanalys för att målen ska kunna sättas. Det krävs god kunskap om vilka centrala trender som anses påverka branschen både kort- och långsiktigt, vilket avgör vilken riktning som ska tas och vad som måste förändras.

  1. Struktur, människor och kultur

Om en organisation ska genomgå förändringar krävs det att kulturen ändras, och den utgörs alltid av människor. Oavsett vilka metoder som används för att nå de satta målen måste medarbetarna vara delaktiga. De måste ha en genuin tro på behovet av förändring och dela en gemensam vision. Detta är särskilt utmanande för kedjor där alla inte träffas dagligen, och inte automatiskt har samma arbetsplatskultur.

  1. Glöm detaljstyrning – satsa på en robust grund. Ett backbone.

Det är inte möjligt att kommunicera tusen olika saker. Företaget måste skapa en robust grund som består av de delar som utgör själva varumärket, och som alla måste basera sitt arbete på. Utöver dessa centrala kulturella värden går det inte att detaljstyra allt. Det krävs en god balans mellan å ena sidan målstyrning, detaljgranskning, kontroll, och tillit, professionell handlingsfrihet å den andra. För detta krävs digital kedjestyrning och riktigt bra medarbetare.

  1. Använd beprövade verktyg och koncept, som ger den följsamhet, agilitet, som krävs

Är det inte kedjans kärnverksamhet att utveckla koncept, modeller och plattformar för digital kedjestyrning och efterlevnad, kan dessa tjänster upphandlas från externa leverantörer. Välj om möjligt alltid leverantörer som redan har bidragit på ett konkret sätt till affärsvärden för sina kunder. Överväg även om leverantören har tillräcklig branschkunskap eller inte. Men – glöm aldrig bort passionen.

Den pågående transformationen inom fordonsindustrin kräver att de stora kedjorna kan anpassa sig snabbt och enkelt. Om du vill läsa mer om det här ämnet, följ mig, Peder Söderlind eller Martin Lindqvist  på LinkedIn.